onsdag 23 december 2015

Sammanfattning 2015

År 2015 är snart historia och vi glider så sakteligen in på år 2016. Ett år som känns än mer osäkert än någonsin. En politisk oro, oljans "kollaps" och hur räntehöjningen i USA kommer spegla Sveriges ekonomi.

För mig som investerar i bostadsmarknaden har det gjort att jag varit mer kräsen i mina kriterier. Utöver Ikano bostad och deras projekt "Löparen" så finns det inget köpvärt för tillfället. I alla inte något som vi har hittat. Därför ligger vi lågt ett tag och försöker sälja våra tre som vi har kvar. Vi köpte nyligen en fyra utanför Stockholm för 2.425.000kr. Vi har sedan tidigare två tvåor i en förort utanför Stockholm för 1.610.000 respektive 1.895.000kr. Svårare att värdera vår fyra, men tvåorna är värderade till runt 2.500.000kr styck.

Jag vill passa på att ursäkta mig för det icke akademiska språket som jag använder i denna blogg. Jag är en lekman inom ekonomi och stormtrivs i min novis kring detta. Hoppas att ni har överseende! :)


När det gäller mina aktieportföljer så ser det ut såhär:


Min aktie- & fondkonto (som jag döpt till "Parkeringspengar") består utav lågriskfonder där dessa pengar på sikt ska in i aktiemarknaden. Väljer att parkera dessa pengar här, då jag behöver betala skatteverket för mina lägenhetsförsäljningar samt nya insatser till de lägenheter som vi har kvar att sälja. Dessa har jag lagt en säljorder på för att kvitta mot mina vinster.


Min huvudportfölj:
Här har det gått något bättre. Problemet jag har är att jag blir kär i mina innehav. Jag tror på trendbrott och behåller dessa alldeles för länge (läs: Ratos, Telia). Det har också blivit bra! Innehav som Betsson, Cellavision och Nordnet har jag behållit trots att det sett mörkt ut. Jag, som så många andra gick på Vardiaminan och tappade stort mot index. Kröp sedan närmare och har legat en stabil bit ovanför det gula strecket. Jag sålde Volvo på 116 kronor i slutet av april, samt gjorde mig av med Sandvik i samma veva. Sedan om det var tur eller skicklighet låter jag vara osagt, samtidigt som mitt innehav i industrivärden (där Volvo och Sandvik ingår) i min KF blev större. Jag hade även Elekta och Getinge i portföljen under året.

Min kapitalförsäkring:

Denna portfölj var tänkt som en IPO-portfölj då jag spekulerade i nyintroduktionerna som inkommit på börsen. Jag fick tilldelning i Troax, Collector, Tobii, Alimak, Pandox, Lifco, Scandi Standard och mer eller mindre sålt dessa på stört. Mer och mer har jag gått över till att investera i mer pålitliga bolag. När man ser portföljen ser tajmingen för jävlig ut, rent ut sagt. Kom in i Industrivärden alldeles för tidigt och har snittat ner till en nivå jag ej är till freds med. Låter innehavet vara. Sedan köpte jag SKF vid helt fel tillfälle, där jag inte förstår den fortsatta problematiken som finns i det gamla SKF. Cloetta är ett omtyckt bolag jag vill ha i min portfölj, då det är simpelt och man förstår affärsidén. Skuldsättningen börjar komma ner avsevärt och jag tror vi får se utdelningar inom en snar framtid.

Jag har även en portfölj till min nyfödda dotter:

Fingerprint var sambons förslag vilket har visat sig vara guldkornet i portföljen. Jag har en krigskassa på drygt 4000kr och spanar in aktier på andra sidan Atlanten. Söker även några case som har potential att bli något stort på flera års sikt. Svårt, men nog ska det gå att hitta spännande bolag!


När det gäller mina bostadsförsäljningar så är jag mest nöjd med denna:


En lägenhet jag köpte för 2.195.000kr, vilket gav mig 1.140.000kr i vinst före skatt. Skatteverket vill ha sina pengar i februari, så får vi se hur mycket det blir efter arvode och avdrag. Denna lägenhet sålde jag utan mina vänner och tar således del av hela vinsten själv. Sedan sålde vi en trea och en fyra där vi gjorde 1.200.000, respektive 1.445.000kr miljoner kronor i vinst. Summan blir 2.655.000kr delat på tre då jag investerade med två andra blir 885000kr vardera före skatt. Brutto blir det 2.025.000kr kronor i vinst på lägenhetsförsäljningar. Med reservation för 22% och arvode på dessa lägenheter.

Summa summarum så har det varit ett bra år, både privat och ekonomiskt. Jag har aldrig tjänat så här mycket pengar på mina sidoprojekt som detta år. Nu saknas det bara att jag byter till ett jobb inom bemanningsbranschen inom sjukvården så är cirkeln sluten. Jag har is i magen och inväntar ett lånelöfte från banken då vi flyttar in i ett radhus om cirka sex månader.


Mål för 2016:
Läsa på mer om bolaget innan jag investerar i dessa. Möjligt att sänka min risk något, då kapitalet börjar bli stort i mina mått mätt. Jag vill även att det ska bli en fin utdelningsportfölj som gör att jag får intäkter spritt över hela året. Stefan Thelenius har en fin riskspridning i sin portfölj som jag gillar skarpt. Kika in på http://z2036.blogspot.se/ och bli inspirerad! Även Petruskos blogg (http://petrusko.blogspot.se/) vill jag passa på att göra reklam för. Stabil herre med sunt tankemönster kring investeringar och stabila kassaflöden.

Gott nytt år, och vi går mot nya utmaningar 2016!

/MiljonärSyrran


2 kommentarer:

 1. Hej!
  Grattis till ett bra år!

  Hur ser du/ni på er ganska kraftiga exponering mot fastighetssektorn både genom eget boende, investeringar/spekulationer i lägenhetsförsäljningar tillsammans med en aktieportfölj med starkt inslag av fastighetsbolag?
  Känns som att räntan om inte redan har bottnat så bottnar den i närtid och trycket på ytterligare regleringar inom bostadsområdet(amorteringskrav, ränteavdrag osv) ger sämre framtida utsikter för sektorn vilket då kommer slå hårt på er genom er exponering.

  God jul!
  Mvh,
  Karl

  SvaraRadera
 2. We Offer all types of Finance Business Personal Cash
  Quick Cash Advance. Fast Credit Check. Cash Today.
  Fast Cash Online
  low interest rate as low as 2%
  Financial Cash Available Here
  Business Personal Cash
  I'll advise All Cash seeker should contact us
  Contact Us At : abdullahibrahimlender@gmail.com
  whatspp Number +918929490461
  Mr Abdullah Ibrahim

  SvaraRadera