torsdag 10 september 2015

Acceptpris/slutpris

Jag själv investerar i Stockholms bostadsmarknad och gjort det i drygt sju år. Vid kraftiga uppgångar under korta perioder läggs det alltid mycket fokus på mäklarna. Man kommer att göra en god affär, men varför ska mäklaren få så sådan stor del av kakan? Det är ju ändå marknaden som styr slutpriset!

Nyligen kom en tweet från Avanza banks sparekonom Claes Hemberg.


Här är det inte ett uselt jobb i värderingen, det är en rad andra faktorer som ligger bakom. Googla lockpris mäklare så ser man att fenomenet ökar, men att få (för att säga ingen) blir fälld för ha det. Var går gränsen för ett lockpris? Om lägenheten stiger 10% över acceptpris? 20? 40? Många frågor men få svar. Många mäklare vill lägga ett lockpris på lägenheten för att mäklare vet att de lockar folk. Och när man "IRL" får se en lägenhet man spanat in på hemnet är det svårt att inte bli förälskad i den. Att lägga ett bud 20.000-100.000kr utöver ens budget gör väl inget, man ska ju bara bo i lägenheten. Sedan är ju räntorna så himla låga, inte sant?!

Det finns även scenarion där säljare och mäklare träffas för att göra en värdering av lägenheten. Sedan tar det tid innan man bokar fotograf, mäklaren behöver utföra ett mäklarblad och det kan ta uppemot en månad innan lägenheten läggs ut på hemnet. Sedan ska marknaden få sin tid att titta på objektet och två veckor efter publicering är det visning och budgivning. Alltså pratar vi uppemot sex veckor från värdering till budgivning. Det hinner hända mycket med värderingen, speciellt när vi pratar om Stockholm. 

Mäklaren har inte gjort ett uselt jobb i värderingen. Detta är antingen totalt utstuderat, eller så har mängder med mäklare svårt att hänga med i den dopade bostadsmarknaden i Stockholm.

När det gäller mina egna bostadsinvesteringar så har vi en plan. Vi har två lägenheter i samma område där den ena blir klar i november 2015, och den andra december 2015. Mäklaren la fram ett förslag att lägga ett lockpris på den första lägenheten. "Jag vill ha 100 personer på visningen", heter det. Får man in många på visningen, så finner folk tycke för området och lägenheter i närheten och dyker det upp en lägenhet månaden senare väljer många att komma tillbaka till nästa visning, oavsett prisbild. 

Sedan har jag grämt mig över det hutlösa priser som mäklare tar för att publicera ett objekt på Hemnet. Jag hoppas fler aktörer likt Hemverket.se skapar ett priskrig som gör att större hästar får lov att sänka sina arvoden.

/MiljonärSyrran