tisdag 23 juni 2015

En apa kan sälja min lägenhet!

Det börjar närma sig att sälja lägenhet nr två och tre av de lägenheter som jag och mina vänner har (läs tidigare blogginlägg "Mina lägenheter"). Vi hade som mål att sälja dessa två lägenheter för 2,8 respektive 3,4 miljoner men nu när priserna gått upp en hel del senaste halvåret så hoppas vi på högre priser. En värdemätare (förutom att jag tittar till hemmet och diverse budgivningar) jag brukar titta på är http://www.valueguard.se/index som visar hur utvecklingen för villor och bostadsrätter är i Stockholm, Göteborg och Malmö sedan 2005. Uppdateras månatligen och är en sida som rekommenderas. 

Vi har redan nu varit i kontakt med en mäklare som en av mina vänner känner väl. Han har även ett par vänner som också investerat i detta område och tanken är att han ska sälja ALLA våra lägenheter (fem stycken) i slutet av detta år. Väldigt intressant möte där mäklaren gick igenom upplägget om vilken som bör säljas först för att "sätta ribban", vilken typ av lägenhet som man behöver möblera, vilken man kan sälja på ritning etc. 

Det som dock stör mig är mäklarens övertro på sig i själva budgivningsprocessen. Dagens mäklare brukar lägga fram ett förslag på arvode och denna var inget undantag.

50' fast pris eller 40' rörligt. Alltså om vi säljer en lägenhet som är uppe för 3MSEK så får mäklaren 40'. 3,1 får mäklaren 50' och 3,2 60' osv. Mina vänner är HELT inställda på att ha rörligt pris för att de tycker att mäklaren "är en grym säljare". Jag köper inte de där riktigt. Jag vill ha ett fast pris (även om jag vet att 50' går att pruta ner). En mäklare anlitar någon som tar några fina bilder, lägger upp de på Hemmet och sedan står där och lämnar ut några mäklarblad om objekt. Sedan åker mäklaren hem, tar emot några samtal och medlar de vidare till oss, antingen per telefon eller SMS. Marknaden bestämmer priset på lägenheterna, inte mäklaren! De verkar tro att de gör hela jobbet, vilket känns som långt ifrån sanningen. 

"Jomen alltså, rörligt pris är något jag rekommenderar då jag får en morot att sälja lägenheten för ett dyrare pris".

Jag må va naiv och underskattar mäklarens roll i det hela och jag är ledsen om mäklare tar illa vid. Jag hade ett rörligt pris på den lägenhet jag sålde lägenhet 1 (Se tidigare blogginlägg UPDATE LÄGENHETSFÖRSÄLNING). Utgångspris 2995'. Mäklararvodet hamnade på 76', vilket jag anser är alldeles för högt. Visst, jag fick ett bra pris men ändå.
Vi fick ett bud på 3,2MSEK innan visning där mäklaren i fråga rekommenderade mig STARKT att ta det budet. Jag sa nej och tvingade fram en visning vilket visade sig vara ett lyckat drag då den såldes för 3,335MSEK. Hur kan mäklaren tycka att jag ska ta budet om han/hon hade ett rörligt arvode på den? Har inte mäklarna koll på prisutvecklingen i Stockholm?

Vad tycker ni när det gäller mäklararvode? Fast eller rörligt pris?